Kako čistiti kristale


Čiščenje in uglasitev


Ne glede na to, kateri kristal izberemo, je pomembno, da zanj skrbimo in ga varno shranimo. Redno ga čistimo, da odstranimo vso negativno energijo, ki jo vsrka. Kristali namreč bolj kot druge snovi ohranjajo, zadržujejo in krepijo energijo.
Čiščenje je obvezno opravilo pri negovanju kristalov. Priporočljivo jih je vsaj enkrat mesečno očistiti negativnih energij oz. vibracij, ki so jih pridobili med uporabo. 
Kristale spiramo nekaj časa (okoli 3 minute) pod mlačno tekočo vodo (poizkusimo da pride voda čim manj v stik s kovinskim delom) ali pa ga narahlo očistimo z vlažno krpico. Ob čiščenju se skoncentriramo na kristal in mu zadamo cilj naj se očisti slabih informacij oz. energij, ki jih je vsrkal. Nato ga postavimo za nekaj ur na sonce, da se spet napolni z univerzalno energijo. 
Jaz vse kristale prečistim tudi energijsko z močnim orgonitnim podstavkom ali orgonitnim stožcem. Tako je vsak kamen energetsko nevtraliziran in pripravljen delovati po svojih primarnih lastnostih.Kako zdravimo s kristalom?


Za uporabne namene potrebujemo kristal, ki ga programiramo in posvetimo zdravljenju. Za zdravljenje je zelo primeren kos prozornega čistega gorskega kvarca, ki naj ima izrazito konico. Kvarčni kristal uravnoveša in harmonizira avro, obenem pa je katalizator in prevodnik energije. Kot izvir svetlobe in energije nas varuje pred negativnimi vplivi ter čisti ozračje doma in na delovnem mestu. Priporočljivo je, da ga v pisarni položimo poleg računalnika. Kvarčni kristal pomirja in v stiku s telesom pomaga raztapljati blokade, ki zaustavljajo pretok energije v telesu. Izberite takšnega, ki se najbolj prilega vaši roki. Druga možnost je surovi ametist, ki je tudi izredno zdravilen kamen.Kako uporabljamo kristal?


Ko zdravite s kristalom, ga vzamete v desno roko in se v duhu povežete z njegovimi vibracijami, dokler v rokah ne začutite utripanja. Vrh kristala usmerite na točko, ki je od 20 do 30 centimetrov nad glavo osebe, ki jo zdravite, in kristal počasi obračajte (v smeri urnega kazalca) okrog telesa. Medtem ko to počnete, vizualizirate laserski žarek energije, ki pulzira iz kristala. To večkrat ponovite, dokler povsem ne obkrožite telesa z zdravilnim poljem moči. Če občutite, da določeno območje potrebuje posebno zdravljenje, kristalni vrh za nekaj trenutkov usmerite tja. Energijo usmerite nanj, dokler ne začutite, da se lahko premaknete. Kdaj boste končali, boste vedeli intuitivno. Takrat prestavite kristal v levo roko in vizualizirajte, kako se energija kristala nežno vrača vase. To tehniko lahko uporabite tudi za samozdravljenje. Tako kot pri vseh zdravljenjih tudi pri tem ni stoodstotnega zagotovila za uspeh, toda redna praksa vsekakor poveča zmogljivosti za zdravljenje.Kristaloterapija po čakrah


Čakre, energijska središča v našem telesu, imajo pomembno vlogo pri dobrem telesnem, duševnem in duhovnem počutju. Po energijski anatomiji naše telo tvorijo kozmični žarki sedmih barv – vijolične, indigo, modre, zelene, rumene, rdeče in oranžne –, ki so lahko tudi neuravnotežene. Vsaka čakra ima svojo barvo in se odziva na vibracije različnih kamnov. Z izbiro ustreznih kamnov jih lahko poživljamo in zdravimo.
Če začnemo s kronsko čakro na vrhu glave: zanjo je najprimernejši vijolični ametist, čisti kvarc ali škrlaten, vijolični sugalit. Kristal držimo na vrhu glave. To pomirja zaskrbljenost, negotovost in odtujenost.
Globoko vijolični odtenek sodalita dobro deluje na tretje oko (točka med obrvmi). Kristal blaži glavobol, nespečnost in splošne nervoze. Za grleno čakro izberemo modre kamne, kot so safir, turkiz, lapis lazuli, akvamarin in modri ahat. Kristal položimo na vdolbino na grlu. To lajša kašelj in vnetje grla ter pomaga pri oteklih bezgavkah.
Srčno energijsko središče aktivirajo zeleni kamni, kot so malahit, žad in ahat. Uporabite lahko tudi rožnat kamen, kot sta rožni kvarc in rodonit. Namestite kristal na središče prsi. To lajša bronhitis, astmo, pljučne okužbe, srčne težave in nasilne čustvene izbruhe.
Za sončni pletež so ustrezni rumeni kamni: citrin, jantar in rumeni topaz. Kristale položimo tik nad popkom. Spolno čakro spodbujajo oranžni in barvni kamni, kot so amber, karneol in oranžni ahat. Kristale položite na območje spolovil. To lajša težave z menstruacijo, predmenstrualni sindrom, neplodnost in impotenco.
Za krepitev korenske čakre uporabljamo kamne zemeljske barve, denimo rdeči jaspis ali tigrovo oko. Uporabite lahko tudi črni kamen. Kristal naj počiva na začetku hrbtenice. Te kamne uporabljamo v primeru bolečin v kosteh, stresa in občutljivega črevesja.